Weekly Examinations Questions with Solution – 2015-11-01

By | Last updated on August 13th, 2016

weekly exams questions 2015-11-01

Hello everybody,

It’s Sunday 🙂 and time for our Weekly Exams Questions with Solution.

Every week from Monday to Thursday, we post questions (Biology, Chemistry, Physics and Mathematics) on our social media learning platforms for the preparation of several examinations like JEE Main, JEE Advanced, BITSAT, AIPMT, AIIMS, State PMT, KVPY, NTSE, Olympiads.

For those who are not connected with Mystudycart on Social media: In-case you want real time experience of answering questions and clearing doubts, then be a part of our social media learning pages on Facebook or Google+.

(Update : From 2016, we are no longer posting regular questions on social platforms.)

Questions and answers from this week,

Biology Questions (Posted on Monday, October 26, 2015)

Q 1. The coconut water and the edible part of coconut are equivalent to:    [For AIPMT Preparation]

a) Endosperm
b) Endocarp
c) Mesocarp
d) Embryo

Answer: a) Endosperm

Endosperm is the most common nutritive tissue for the development of embryos in Angiosperms and develops as post-fertilisation structure from the primary endosperm nucleus. Coconut water is the endosperm part of the coconut plant.

Q 2. Which one of the following is a matching pair of a drug and its category?    [For AIIMS Preparation]

a) Amphetamines – stimulant
b) Lysergic acid dimethyl amide – narcotic
c) Heroin – psychotropic
d) Benzodiazepam – pain killer

Answer: a) Amphetamines – stimulant

Amphetamine is a potent central nervous system (CNS) stimulant. It is used in the treatment of attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), obesity, narcolepsy.

Chemistry Questions (Posted on October 27, 2015)

Q 1. Which of the following is correct electronic configuration of Argon :         [For NTSE Chemistry]

a) 2, 8
b) 2, 8, 8
c) 8, 8, 1
d) 8, 2, 8

Answer: b) 2, 8, 8

Q 2. …………….. is the process ion which there is loss of electrons :      [For NTSE SAT Preparation]

a) Oxidation
b) Reduction
c) Redox reaction
d) both (a) and (b)

Answer: a) Oxidation

Physics Questions (Posted on October 28, 2015)

Q 1. If the rays constituting the beam actually meet at a point or appear to meet at a point, then the beam is :            [For NTSE Preparation]

a) divergent
b) convergent
c) parallel
d) equa

Answer: b) convergent

Q 2. The structure of solids is investigated by using      [For NTSE SAT Preparation]

a) Cosmic rays
b) X-rays
c) Gamma rays
d) Infrared ray

Answer: b) X-rays

Mathematics Questions (Posted on October 29, 2015)

Q 1. If points (x, 0), (0, y) and (1, 1) are collinear then the the relation is :     [NTSE Mathematics]

a) x + y = 1
b) x + y = xy
c) x + y + 1 = 0
d) x + y + xy = 0

Answer: b) x + y = xy

Equation of line passing (0, y) and (x, 0) will be X/x + Y/y = 1. It passes (1, 1) so, 1/x + 1/y = 1 => x + y = xy.

Q 2. The angled of a triangle are in the ratio 1 : 5 : 3, the smallest angle of the triangle is :    [NTSE Stage1 Mathematics]

a) 20°
b) 60°
c) 90°
d) 100°

Answer: a) 20°

Bonus Mathematics Puzzle (Posted on October 29, 2015)

Q. What is the sum of the numbers in the multiplication table?
sum of multiplication table
It’s a puzzle. You have to find the sum of numbers (in grey area) without manual calculation of adding 1+2+3…….+ 100.

Hint: It’s just a 30 second solution.

Solution: Via MindYourDecisions

 

So, that’s it from this week.

I will see you next Sunday with a new set of questions.

Thanks so much. Take care.

 

Weekly Examinations Questions with Solution – 2015-11-01 was last modified: August 13th, 2016 by Ritu Grewal