Weekly Examinations Questions with Solution – 2015-10-18

By | October 18, 2015

weekly exams questions 2015-10-18

Hello everybody,

It’s Sunday 🙂 and time for our Weekly Exams Questions with Solution.

Every week from Monday to Thursday, we post questions (Biology, Chemistry, Physics and Mathematics) on our social media learning platforms for the preparation of several examinations like JEE Main, JEE Advanced, BITSAT, AIPMT, AIIMS, State PMT, KVPY, NTSE, Olympiads.

For those who are not connected with Mystudycart on Social media: In-case you want real time experience of answering questions and clearing doubts, then be a part of our social media learning pages on Facebook or Google+.

(Update : From 2016, we are no longer posting regular questions on social platforms.)

Questions and answers from this week,

Biology Questions (Posted on Monday, October 12, 2015)

Q 1. People who have migrated from the planes to an hilly area adjoining Rohatang Pass about six months back     [For AIPMT Preparation]

a) have more RBCs and their haemoglobin has a lower binding affinity to O2.
b) are not physically fit to play games like football.
c) suffer from altitude sickness with symptoms like nausea, fatigue, etc.
d) have the usual RBC count but their haemoglobin has very high binding affinuty to O2

Answer: a) have more RBCs and their haemoglobin has a lower binding affinity to O2.

People going to hilly areas will have polycythemia (disease state), will have more number of RBC in blood and their haemoglobin has a lower binding affinity to O2.

Q 2. Which one of feature is common to leech, cockroach and scorpion?     [For AIIMS Preparation]

a) Nephridia
b) Ventral nerve cord
c) Cephalization
d) Antennae

Answer: b) Ventral nerve cord.

Chemistry Questions (Posted on October 13, 2015)

Q 1. pH of any neutral solution is :          [For NTSE Chemistry]

a) 0
b) 1
c) 14
d) 7

Answer: d) 7

Q 2. The main constituent of LPG is :     [For NTSE SAT Preparation]

a) butane
b) methane
c) propane
d) ethane

Answer: a) butane

Physics Questions (Posted on October 14, 2015)

Q 1. Match the terms in column I with those of column II.
Column-I                             Column-II
i. Electric fuse                    A. Chemical effect
ii. Relay                                B. Electric discharge
iii. CFL                                  C. Magnetic effect
iv. Button cell                    D. Heating effect             [For NTSE Preparation]

1) i-C, ii-B, iii-A, iv-D
2) i-B, ii-A, iii-C, iv-D
3) i-D, ii-C, iii-B, iv-A
4) i-D, ii-B, iii-C, iv-A

Answer: 3) i-D, ii-C, iii-B, iv-A

Q 2. On a bulb is written 220 Volt and 60 watt. Find out the resistance of the bulb and the value of the current flowing through it:    [For NTSE SAT Preparation]

a) 806.66 ohm and 0.27 ampere
b) 500 ohm and 2 ampere
c) 200 ohm and 4 ampere
d) 100 ohm and 1 ampere

Answer: a) 806.66 ohm and 0.27 ampere

R = V2/P = 2202/60 = 806.66 ohm

I = P/V = 60/220 = 0.27 A

Mathematics Questions (Posted on October 15, 2015)

Q 1. A bag contains 5 red balls and some blue balls. If the probability of drawing a blue ball is double that of a red ball, then the number of blue balls in the bag are:     [NTSE Mathematics]

a) 20
b) 15
c) 12
d) 10

Answer: d) 10

Number of red balls = 5
Let number of blue balls = X
Probability of blue ball = 2 x Probability of red ball
X/X+5 = 2 x 5/X+5
X = 10

Q 2. If a, b, c are positive, then a + c / b + c is    [NTSE Stage1 Mathematics]

a) always smaller than a / b
b) always greater than a / b
c) greater than a / b only if a > b
d) greater than a / b only if a < b

Answer: d) greater than a / b only if a < b

a+c / b+c > a/b
=> ab + bc > ab + ca
=> bc > ca
=> b > a
=> a < b

Bonus Chemistry Question (Asked by a student)

Question: In half reaction method of balancing ,why do we add electrons to balance the oxidation number?          [CBSE Class 11 – Redox Reaction]

Solution: Because in reduction electrons are added, and in oxidation electrons are released, thus only by adding or subtracting we can balance a chemical equation, and during any chemical equation electrons added and subtracted are always equal.

redox reactions class 11

 

So, that’s it from this week.

I will see you next Sunday with a new set of questions.

Thanks so much. Take care.

 

Weekly Examinations Questions with Solution – 2015-10-18 was last modified: August 13th, 2016 by Ritu Grewal