Weekly Examinations Questions with Solution – 2015-10-11

By | October 11, 2015

weekly exams questions 2015-10-11

Hello everybody,

It’s Sunday 🙂 and time for our Weekly Exams Questions with Solution.

Every week from Monday to Thursday, we post questions (Biology, Chemistry, Physics and Mathematics) on our social media learning platforms for the preparation of several examinations like JEE Main, JEE Advanced, BITSAT, AIPMT, AIIMS, State PMT, KVPY, NTSE, Olympiads.

For those who are not connected with Mystudycart on Social media: In-case you want real time experience of answering questions and clearing doubts, then be a part of our social media learning pages on Facebook or Google+.

(Update : From 2016, we are no longer posting regular questions on social platforms.)

Questions and answers from this week,

Biology Questions (Posted on Monday, October 5, 2015)

Q 1. Removal of introns and joining of exons in a defined order during transcription is called:     [For AIPMT Preparation]

a) Looping
b) Inducing
c) Slicing
d) Splicing

Answer: d) Splicing

In molecular biology and genetics, it’s termed as RNA splicing. It is a modification of the nascent pre-messenger RNA (pre-mRNA) transcript in which introns are removed and exons are joined.

Q 2. Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) :     [For AIIMS Preparation]

a) is caused by a variant of pneumococcus pneumoniae
b) is caused by a variant of the common cold virus
c) Is an acute form of asthma
d) affects non-vegetarians much faster than the vegetarians

Answer: b) SARS is caused by a member of the coronavirus family of viruses (the same family that can cause the common cold).

Chemistry Questions (Posted on October 6, 2015)

Q 1. Which of these method is not used for quantitative determination of nitrogen in chemical substances     [JEE Main Preparation]

a) Dumas method
b) Stewart Method
c) Kjeldahl method
d) None of these

Answer: b) Stewart Method.

Kjeldahl Method and Dumas method, both are used for determination of nitrogen in chemical substances.

Q 2. Which of the following statement is correct?
i. German silver is an alloy of silver, copper and zinc.
ii. There is no zinc in brass.
iii. Bronze is an alloy of copper and tin.     [For NTSE SAT Preparation]

a) i, ii and iii
b) Only iii
c) i and iii
d) i and ii

Answer: It’s b) Only iii. Typically modern bronze is 88% copper and 12% tin.

German silver is an alloy of copper, zinc, and nickel, sometimes also containing lead and tin. There is no silver in it.
Where as Brass is a metal alloy made of copper and zinc.

Physics Questions (Posted on October 7, 2015)

Q 1. What is meant by one cycle of a.c.?     [For NTSE Preparation]

a) going from zero to + maximum
b) going from + maximum to zero
c) going from zero to – maximum and – maximum to zero
d) all the three mentioned above combined together in same order

Answer: d) all the three mentioned above combined together in same order

Q 2. The measurement of a thermodynamic property known as temperature is based on    [For NTSE SAT Preparation]

a) First law of thermodynamics
b) Second law of thermodynamics
c) Zeroth law of thermodynamics
d) None of these

Answer: c) Zeroth law of thermodynamics

Mathematics Questions (Posted on October 8, 2015)

Q 1. The bisectors of angles of a parallelogram makes a figure which is :     [NTSE Mathematics]

a) Rectangle
b) Circle
c) Pentagon
d) Octagon

Answer: a) Rectangle

Q 2. Which of the following is true ?  [NTSE Stage1 Mathematics]

a) Probability of an event is always greater than 1.
b) Probability of an event can be any positive number
c) Probability of an event cannot be negative
d) Probability of an event cannot be zero

Answer: c) Probability of an event cannot be negative

Bonus Physics Questions (Asked by a student)

Question: A well 20m deep and 3m in diameter contains water to a depth of 14m. How long will a 15hp engine take to empty it?           [CBSE Class 11 – Work, Energy, Power]

Solution: The answer is given by a student, Indranil Majumdar, a class XII student of Vivekananda Mission School, Kolkata.

physics question class 11 work energy power

 

So, that’s it from this week.

I will see you next Sunday with a new set of questions.

Thanks so much. Take care.

 

Weekly Examinations Questions with Solution – 2015-10-11 was last modified: August 13th, 2016 by Ritu Grewal